zaterdag 24 mei 2014

Room with a view

Vrijdagochtend ging ik met een minibus van Puerto naar El Nido, helemaal in het noorden van het eiland Palawan. Op naar daar waarvan iedereen zegt dat het paradijselijk is.
Na een rit waarbij vooral het laatste stuk vanaf Taytay uiterst slecht is, was ik rond half 2 bij de busterminal. Dat klinkt weer eens groter dan het is, een zanderige vlakte met parkeerplaatsen is een betere omschrijving.

Ik arriveerde zonder reservering. Ik heb meerdere hotels/guesthouses/resorts gemaild en gebeld, maar niemand gaf antwoord. Nouja, dan niet hoor. Er is in El Nido alleen elektriciteit van ruwweg twee uur 's middags tot een uur of zes 's ochtends. Zoals alle tijden in de Filipijnen zijn ook deze slechts een indicatie. Wifi schijnt minimaal te zijn, en als het werkt wil het hele dorp tegelijk een mail sturen, dat werkt niet.

De afgelopen weken heb ik vooral basic en goedkoop geslapen en hiermee de nodige pesos uitgespaard. Het dagbudget van 1500 pesos (25 euro) ging in de bergen met geen mogelijkheid op. Ik had mezelf beloofd in El Nido een mooi eigen plekje te zoeken. Liefst een klein houten huisje op loopafstand van het strand. Voorwaarden: schoon en rustig gelegen van de hoofdweg af, maximaal 1200 pesos (20 euro) per nacht. De enige pinautomaten op het 650km lange eiland Palawan waren in Puerto, dus ik pinde de afgelopen dagen 25000 pesos. Daarmee moet ik het tien nachten uit kunnen houden.

Volgens Lonely Planet is Calaan Beach een goede optie als je rust wilt. Er gaat geen weg heen, je komt er door een smal wandelpad langs zee te volgen, ongeveer een kwartier lopen vanaf El Nido 'centrum'. Ik vroeg bij elke overnachtingsplek of ze een kamer vrij hadden en liep keer op keer teleurgesteld verder. Ofwel supermooi maar ver boven budget, ofwel klein en viezig. Ik wil toch minstens een tafel waarop ik mijn spullen kan uitstallen, een dikke week niet uit een rugzak leven lijkt me heerlijk. En ik wil niet dagelijks kakkerlakken vangen, dat is meer iets voor India.

Calaan Beach viel af. Ik liep het zandpad terug naar El Nido. Het zweet stond intussen overal, 34 graden, idioot vochtig en een zware rugzak op je rug was niet comfortabel. Onderweg naar het centrum informeerde ik bij elk hotel dat er aardig uitzag, maar overal hoorde ik 'nee, helaas'. Uiteindelijk wees een mevrouw bij Rico's Cottages me naar haar buurvrouw, zij had nog kamers. 1500 pesos per nacht, inclusief ontbijt. Ik vroeg of ik een kamer mocht zien, ondanks dat dit eigenlijk wat aan de dure kant was. De kamer was eenvoudig maar schoon en het sanitair werkte. Wat de kamer zo duur maakte was de locatie: zeven stappen naar de blauwgroene zee! Vanaf mijn eigen veranda met stoelen en tafel kon ik zo het strand op. Ohhhhhhh, dit wilde ik wel! Alleen al omdat ik geen zin had om nog meer hotels lang te gaan. Klaar, ik zou in dit naamloze hotel slapen.

Gisteravond zag ik de zonsondergang vanaf de veranda en bleef tot 22.00h buiten zitten. Vanochtend zag ik de blauwe zee weer toen ik de deur open deed. Er stond al een thermosfles en theekopje op mijn tafel, ik ontbeet met zeezicht. Wat een prachtplek is dit! Ik kan hier gewoon dagen zitten, alleen maar kijken naar de zee en naar de boten. Spannende boeken lezen. Eindelijk die shawl eens af breien. En verder vooral dagdromen. Ik ga me hier best vermaken!

(Geen idee of het budgettechnich lukt om hier tien nachten te blijven, dat moet ik nog eens uitrekenen de komende dagen. Maar zes of zeven nachten gaat in elk geval lukken, dan kan ik intusen wat rondkijken of er ergens een goedkopere kamer is, zonder zeezicht. Soms zou een pinautomaat in de buurt pure luxe zijn...)

Inmiddels zit ik bij het Art Cafe, de enige plek met enigszins betrouwbare wifi en noodstroomvoorziening. Intussen heb ik al minstens tien keer op verzenden gedrukt, maar dit bericht wil de wereld niet in. Instagram foto's ook niet. En een gewone webpagina laden zit er vooralsnog ook niet in. Mocht ik ineens dagenlang van de radar verdwenen zijn, dan ligt dat aan de verbinding en de stroomvoorziening. Geen paniek, ik ben gewoon aan het genieten van onderstaand uitzicht.

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er allemaal weer prachtig uit!
    Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijkheid. Dat maakt de warme zoektocht weer goed.
    Ga jij maar lekker genieten van dit moois.

    BeantwoordenVerwijderen