zaterdag 14 juni 2014

Aan tafel!

De Koreaanse en Filipijnse keuken waren niet aan mij besteed, daar kan ik heel kort over zijn. Veel vlees en smaakcombinaties die ik niet kon waarderen (terwijl ik absoluut geen moeilijke eter ben). Ik ging naar restaurants omdat ik moest eten, dat was het. Met tegenzin bestelde ik iets waar ik eigenlijk geen zin had, omdat er niets anders was. Ondanks dat ik besloot mijn vegetarische principes tijdelijk opzij te schuiven, werd ik soms echt chagrijnig van de zoveelste menukaart met vlees en rijst. Waar mogelijk maakte ik me er makkelijk vanaf door in de keuken van het hostel een beker noodles en bakje (fruit)salade klaar te maken.

Na ruim twee maanden aanmodderen is Maleisië een ware verademing. Een eethuisje of restaurant uitzoeken is hier twee of drie keer per dag feest. Echt feest. Chinees of Indiaas als lunch, Maleis of Indonesisch als diner? Een Maleis of 'continental' ontbijt? Alles ruikt zo intens dat kiezen onmogelijk is. Zit ik net aan een heerlijke kom beef noodles, gaat er iemand met geurige wonton soup naast je zitten... die wil ik morgen!

Het lekkerst eet ik bij 'hawkers', kleine keukens met plastic stoelen, plastic kommen en eetstokjes en een menukaart die aan de muur hangt. Geen romantische setting en erg veel keuze is er meestal niet, maar dit zijn de plekken waar het best gekookt wordt. In elke stad of wijk zijn rijen hawkers te vinden, ieder met zijn eigen specialieit. Voor maximaal twee euro heb je een bord of kom vol dampend vers eten. De hygiëne is doorgaans prima of in elk geval acceptabel, maar als er rond etenstijd niemand zit, zou ik verder lopen.

Food courts in shopping malls zijn mijn tweede favoriet. Niet alleen omdat ze airco hebben, maar ook is hygiëne hier doorgaans wat beter geregeld. Er is eindeloos veel keuze en als je eenmaal hebt besloten wat je wilt, krijg je een dienblad met je maaltijd waarmee je zelf een tafel moet zien te vinden. Soms is dat rond etenstijd best uitdagend, maar je kunt altijd bij iemand aanschuiven. Wederom geen romantisch diner, maar absoluut een smakelijke optie. Ook hier ben je voor maximaal 10 ringgit (2,50 euro) klaar.

Ik at heerlijke nasi lemak, nasi ayam rendang, beef noodles en overheerlijke wontons. Pittige Indiase curry's en masala dosa of gado gado met lekker veel groentes. Ook het fruit moet ik niet vergeten: kleine zoete bananen zijn alom aanwezig, evenals rode harige ramboetans, felroze pitahaya en hier in de Cameron Highlands zelfs aardbeien!
1 opmerking:

  1. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Fijn om te lezen hoe je geniet!

    BeantwoordenVerwijderen