maandag 1 juni 2015

Porto, oh Porto

De eerste dag vond ik Porto vooral een stad met eindeloze heuvels, wegen die alleen maar omhoog leken te gaan en steevast op een ander pleintje uitkwamen dan door mij was uitgedacht. Het soort verdwalen waar ik goed in ben.
Porto werd leuker toen in de weg leerde kennen, hoe ik vanaf de rivier naar het hostel kon lopen zonder de hoogste heuvels te moeten passeren. Nog leuker werd het toen ik in het Portugees pastel de nata (custard taartjes) en thee leerde bestellen. En het allerleukst was Porto toen ik na Coimbra, Évora en Lissabon voor een laatste nacht terug kwam en eigenlijk nog veel langer had willen blijven.Porto was mooi, echt heel mooi. Klein, maar wel echt de moeite waard. Overal huizen met prachtige blauwe (en groene, en gele) tegeltjes. Overal kleine pleintjes met bomen. Straten waar hoog in de lucht de was wappert in de wind. Oude vrouwtjes die schuifelend hoge hellingen trotseren en mannetjes die 's middags op het plein onder de bomen zitten.


Het São Bento station is van binnen een betegeld juweeltje, echt even gaan kijken! Achter de grote kathedraal gaat een netwerk van smalle steegjes en trappetjes omlaag naar de rivier, heerlijk dwalen en af en toe even stil staan op kleine open plaatsen, luisteren naar muziek die uit huizen komt en kijken naar wapperende was. De Luis I brug geeft van bovenaf mooi uitzicht over de stad en eenmaal aan de overkant in Vila Nova de Gaia kun je bij elk willekeurig porthuis een rondleiding met proeverij doen. Rondom metro Bolhao vind je de overdekte markt en de waanzinnig betegelde Capela das Almas.
Porto is een stad om in rond te dwalen, smalle straatjes uit te proberen, kleine cafés binnen te lopen en op pleintjes en uitzichtpunten te genieten van het Portugese leven.


Mijn tips:
A Vida Portuguesa is voor de mooiste (retro) souvenirs, alles Made in Portugal.
Bij O Nata Douro kun je terecht voor thee/koffie en pastel de nata. En voor ontbijt en lunch.
Het Moustache Cafe is 'the hipster place to be'.
Eenvoudige, maar goede Portugese maaltijden vind je bij Cafetaria Larica.
En als laatste het Garden House Hostel om in alle rust bij te komen van een dag wandelen in deze prachtige stad.


6 opmerkingen:

 1. Prachtig beschreven, krijg er heel veel zin in om daar naar toe te gaan :) en ga zeker je tips meenemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé! Lang niet gelezen! Leuk je weer eens te zien. Ik mis je op ATG!
  Had in december nog iets voor je gepost daar. Zie halverwege deze pagina: http://www.aroundtheglobe.nl/messageboard/cafe-verweggistan-t3908-75.html

  Was laatst ook in Portugal. Porto is een heerlijke stad, inderdaad om te dwalen! En zo fotogeniek!!
  Volgende keer de Douro vallei doen! Een absolute aanrader!

  Groentjes,
  Siem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Siem, long time no see!
   ATG is wat versloft inderdaad... Douro vallei lijkt me prachtig, maar ik twijfelde over de bereikbaarheid met openbaar vervoer. Ervaring mee?

   Verwijderen
 3. De Douro vallei is inderdaad een juweeltje... Ik heb daar rondgereden met tranen in m'n ogen, gewoon omdat ik het zo overweldigend mooi vond.
  Ik heb het met de auto gedaan, maar ik heb mij laten vertellen dat de trein een even goede -zo niet, een betere- optie is om de vallei te verkennen.
  Er rijdt schijnbaar een trein pal langs het water, waardoor je schitterend uitzicht zou hebben op de rivier.
  Ook de boot is een goede optie. Details weet ik van beide helaas niet.
  Mocht je teruggaan en een auto willen huren; CardelMar is vaak spotgoedkoop. Wel even kijken bij welke verhuurder je uiteindelijk uitkomt. De een is wat beter dan de ander.

  Heb je de foto nog gezien op ATG die ik voor je geplaatst had?
  Zo grappig, in Spanje kwam ik heel veel van die wolwinkeltjes tegen en dan moest ik altijd aan jou denken : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de foto gezien, grappig! Heb in Portugal ook veel van dit soort winkels gezien en wat prachtige Portugese wol mee naar huis genomen.

   Ik heb geen rijbewijs, dus als ik nog eens langs de Douro wil trekken, moet dat met de trein/bus. In Porto heb ik bij een boottochtaanbieder gekeken, maar dat was echt mijlenver boven budget helaas.
   Het binnenland in de Alentejo regio rondom Évora vond ik ook prachtig: verstilde dorpjes en eindeloos glooiende heuvels. Zo mooi!

   Verwijderen
  2. Ja, wij zijn vanaf het puntje van de Douro vallei naar het zuiden gereden. Echt ge-wel-dig! Overigens is Portugal nu een van mijn favoriete landen. De natuur, de mensen... Zo mooi allemaal!!

   Heb het goed nog!

   Verwijderen