dinsdag 7 juli 2015

Lille: het Parijs-zonder-Eiffeltoren

Vanuit Gouda was ik in minder dan 2,5 uur met de trein in Lille, één overstap in Rotterdam en iets voor tienen uitstappen in het uiterste noorden van Frankrijk. Het is een raar idee dat ik bijna sneller in Frankrijk ben dan bij mijn ouders in Overijssel.


Op 10 juni begon die eerste dag in Lille met een kop thee, glas jus d'orange en een verse croissant op een terras. Het was twee jaar geleden dat ik voor het laatst volzinnen Frans sprak, maar mijn taalkennis bleek nog volledig te functioneren. 

Lille leent zich uitstekend voor rondslenteren, het centrum is compact en bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel doet denken aan het bakstenen Antwerpen, het nieuwe aan het statige Parijs. Twee lange dagen dwaalde ik door de straten van deze stad, de Franse sfeer hing in elke straat, de geur van verse baguettes op elke hoek. 


Waar moet je zijn?
Gastama Hostel & Bar voor een strakke tweepersoonskamer, riante dorm en/of drankje in de hippe bar.
Meert voor de échte wafels uit Lille en recht tegenover het Basilic Café voor een goede lunch.
Maison Folie Wazemmes voor de alternatieve touch: intieme concerten, tentoonstellingen, kunst, een café.
En als er dan nog tijd over is kun je de metro pakken naar Roubaix voor het Musée de la Piscine, gehuisvest in -juist- een oud zwembad. Alleen al daarom de moeite waard! 

Waar beter sloot ik deze twee dagen in Frankrijk af dan in de Carrefour hypermarché in het Euralille shoppingcenter direct naast het treinstation. Met een tas vol kaas en andere Franse lekkernijen stapte ik op dag twee 's avonds laat weer in de trein terug naar huis. 

Frankrijk is altijd een goed idee. En verrassend dichtbij!

2 opmerkingen:

 1. Hi Jody,

  Mooie blog heb je! Ik krijg gelijk zin om te reizen. Ik volg/stalk je op intsagram. Prachtige foto's maak je. Bovendien hou je van breien, speciaal bier en de kleine mooie dingen van elke dag. Voor mij een feest der herkenning. Heb je ook een ravelry profiel?

  Groeten,

  Suzanne (aka creainthecity op instagram)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je leuke reactie Suzanne!
   Je kunt me op Ravelry vinden onder de naam Miraf.

   Verwijderen