woensdag 30 juli 2014

Hallo Jakarta!

Gisteren: Twee uurtjes vliegen, de klok een uur achteruit, een visumsticker kopen, visumpapier invullen, de douanebeambte er met mijn meest charmante glimlach van overtuigen dat mijn 30-daags visum klopt met mijn vlucht die pas over 56 dagen gaat (verlengen is het toverwoord), 3 miljoen pinnen (!), een taxi naar het centrum nemen en klaar. Het ging allemaal uiterst soepel.

Onderweg in de taxi zag ik het al: er zit hier nog veel meer dicht dan in Maleisië. Idul Fitri, in Nederland 'suikerfeest' genoemd en in Maleisië 'hari raya aidulfitri', wordt hier nog veel meer gevierd dan bij de buren. Qua avondeten bleef er over: Pizzahut, McDelivery hamburgers of snacks van 7-Eleven. Het werden pizza's met wat andere reizigers in het hostel, allemaal in hetzelfde schuitje. Ik vermoed dat het vanavond weer zoiets wordt.

Van alle kanten wordt mij aangeraden vooral niet te lang in Jakarta te blijven, maar uiteindelijk zit ik hier zeker t/m vrijdag vast. Wegens datzelfde Idul Fitri en de grote exodus van vele Indonesiërs naar hun geboortedorpen, is alle vervoer naar Bandung en Yogja de komende dagen volgeboekt. Het hostel zit bomvol, hoewel het pas een paar weken open is, er slapen beneden al mensen op de bank omdat ze nergens een bed konden vinden.

Vandaag probeer ik ergens een simkaart te vinden, ik lever mijn was in en ik stuur eens wat mailtjes rond voor een slaapplaats komend weekend. Ik wandel een rondje, ontdek dat Starbucks hier 40% goedkoper is dan in Maleisië en geniet van het brandnieuwe hostel (The Packer Lodge is een absolute aanrader!).

Mijn plannen voor dit land gaan nog niet veel verder dan dat ik Java wil zien. Maar dan moet ik eerst deze stad uit zien te komen.

4 opmerkingen:

 1. Mijn weblog heette Balik Kampong:

  1.BALIK KAMPONG

  Loosely translated, "balik kampong" means to go back to one's hometown. However, it is most applicable when used to describe the annual pilgrimage of city folk to their respective hometowns during festive seasons.

  2. BALIK KAMPONG

  Literally, Malay for "return to the village". Used in the sense of "fuck off" or "get lost", or most accurately, "go back where you came from." Chants of "balik kampong" can usually be heard at the National Stadium by Singaporean fans trying to scare the visiting soccer team. But we ALL know who's really going to "balik kampong" in the end.
  "Aiyah, why you go and listen to him? Just tell him to balik kampong, lah!"

  Jij ondervindt dit verschijnsel nu.... balen! Maar misschien vindt jij daarom wel leuke kanten aan Jakarta ddie een ander mist omdat iedereen zo snel mogelijk doorreist.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ohhh ik ben heel benieuwd wat je van Indonesie vindt. Als het goed is ga ik in november een maand naar Indonesie en wil ik naar java en bali. Ben dus heel benieuwd naar je ervaring als je er wat langer bent :).

  En ook erg benieuwd wat je van Jakarta vind, want lees ook overal dat het niet aan te raden is. Hopelijk ga je het er toch goed naar je zin hebben. Het hostel ziet er super uit! Hoe duur is dat, als ik vragen mag?

  Groetjes Farah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Farah: wat leuk dat je ook hier heen gaat! Ik vind Jakarta zelf inderdaad niet zo bijzonder, maar kijk erg uit naar de rest van Java. Eén dag is genoeg in deze stad, echt.
  Het hostel kost rond de 9 euro voor een bed in de dorm (140.000 rupiah) of 13 euro voor een single room. Ik vind de dorm echt super hier, de 'pods' geven echt het gevoel van een eigen kamertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik had even de foto's bekeken en wel fijn dat je bed een beetje afgeschermd is, dan zou ik het niet zo erg vinden om op een dorm te slapen. Maar anders zie ik dat niet meer erg zitten.

   Net je artikel gelezen wat je online hebt gezet over Cianjur. Lijkt me super om zo iets te doen. Ik twijfel heel erg of ik op Jakarta moet vliegen of Yogyakarta (om dan verder te reizen richting Bali/Lombok). Maar als ik jouw ervaring lees wil ik dat echt niet missen! Lijkt me super om bij een Indonesische familie te slapen.
   Lees elke keer met veel plezier je reisverhalen!

   Verwijderen