maandag 28 juli 2014

Selamat Hari Raya!

"I want to invite you to my mother in law house. I can pick you up at Taman Melati station. It's about half an hour ride from Masjid Jamek station (heading to Gombak)."

Zo werd ik door Atikah uitgenodigd om het einde van de Ramadan - Hari Raya - te komen vieren bij haar schoonmoeder thuis. Samen met de rest van hun familie. Maandagmiddag rond theetijd.
Dus ging ik maandagochted nog gauw op zoek naar iets zoets om mee te nemen. Volgens de dames bij de receptie waren dadels een goed idee, in de Central Market zouden ze die moeten hebben. Intussen zocht ik het minst gehavende kledingstuk uit mijn rugzak (dat klinkt dramatsicher dan het is, er zit alleen overal wel een gat in), ik voorzag mijn nagels van een subtiele parelmoerglans en kocht op diezelfde Central Market een nieuwe armband en dunne shawl. Ik zag er weer als nieuw uit.

Om half drie stapte ik in de trein en om drie uur zag ik Atikah weer, na precies zeven weken. Haar man reed ons door een woonwijk naar het huis van zijn ouders. Schoonmoeder stond ons in de deuropening op te wachten. Ik kreeg drie zoenen en eenmaal binnen werd ik onthaald als een familielid dat in geen jaren thuis was geweest. Lieve familieleden kwamen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om deze 'orang Belanda' te bewonderen.
Ik zat nog maar net of ik kreeg een bord met kip en gestoomde rijst in mijn handen, gevolgd door plakrijst en pindasaus. En dat weer gevolgd door cheesecake, chocoladecake, kokoskoekjes, ananaskoekjes, pindakoekjes, pindasnoepjes en vruchtensap. Ik zat bomvol, dat behoeft vast geen uitleg.

Het voelde een beetje zoals kerst in Nederland. Ik vraag me alleen af of we als Nederlanders zomaar een 'vreemdeling' zouden uitnodigingen aan het kerstdiner? Ik kende Atikah al ongeveer een jaar via Instagram, maar we ontmoetten elkaar pas zeven weken geleden voor het eerst 'in real life'. Zijn we in Nederland net zo gastvrij als de mensen die ik vandaag ontmoet heb? Ik durf er geen ja of nee op te antwoorden.

1 opmerking:

  1. Haha ik denk dat het op een dergelijke manier niet snel zal gebeuren. Maar er zijn vast wel mensen die ook heel hartelijk zijn. Mooie belevenis!

    BeantwoordenVerwijderen